Home > Photoshop > Tutorial Logo

Tutorial Logo

1.Open new projek saiz 500×500 pixel.
2. Buat satu layer baru. Gunakan Elliptical Marquee dan buat satu bulatan. Tekan kekunci Shift sambil drag. Saiz bebas. Dengan menggunakan Pain Bucket tool, warnakan bahagian dalam dengan warna putih. Selepas itu,pada layer tadi, right klik dan pilih Blending Option. Langkah seterusnya adalah seperti di bawah :

3. Gambar bulatan tadi akan jadi seperti ini :


4. Buat satu layer baru. Buat bentuk bulat. FIll kan dengan warna hitam. (Anda bebas memilih warna apa yang anda mahukan) :


5. Buat satu layer baru. Buat bentuk bulat. FIll kan dengan warna pilihan anda. Di sini saya gunakan warna Zahid AF iaitu Oren. (Anda juga boleh duplicate sahaja layer asal tadi. Pastikan untick pada layer style yang anda dah buat tadi. Lagi cepat!!) :


6. Kemudian(yang ini tidak perlu layer baru) gunakan Elliptical Marquee buat bentuk bulat pada bahagian dalam bulatan oren. Kemudian delete :


7. Masukkan bentuk anak panah. Jangan lupa untuk Rasterizekan shape tersebut.


8. Pada layer bulatan Oren, gunakan Magic Wand tool dan klik bahagian dalam bulatan Oren. Klik pada path dan Work path, setkan Tolerance pada 2.3 :


9. Gunakan Type tool dan klik pada bulatan tadi. Taip apa-apa yang patut. Kemudian sesuaikan saiznya mengikut kemahuan anda :


10. Buat layer baru, dan masukkan bentuk bulat yang kecil.

11. Kemudian mergekan layer tulisan, layer lingkaran oren, layer bulatan kecil dan layer anak panah (Tekan Ctrl+klik pada layer tersebut. Right klik pada layer itu, dan pilih Merge down.

12. Kemudian, right klik pada layer yang dah dimerge tadi. Kemudian apply Layer style seperti berikut:13. Select pada layer bulatan warna hitam tadi dan duplicatekan ia. Drag dan letakkan pada sebelah atas sekali. Kemudian(right klik pada layer) pergi ke Blending Option > Layer Style > Colour Overlay. Tukarkan warna hitam tadi kepada warna putih. Pada layer yang sama buatkan satu bulatan besar dan kemudian delete :


14. Kemudian pada layer tadi setkan Opacity ke tahap 30% untuk efek cermin.


Ok siap..

Tutorial di atas merupakan antara contoh untuk menghasilkan logo sendiri. ia boleh diaplikasikan kepada semua jenis, bentuk, warna dan reka bentuk. Selain di atas anda boleh menambah elemen-elemen lain yang anda rasakan sesuai supaya ianya nampak lebih menarik lagi.

Advertisements
Categories: Photoshop
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: